Svårare tider för företag att vänta

Lågkonjunkturen har slagit till och tyvärr är nog det värsta inte över ännu.

Vi ser att fler företag börjar få svårt att betala sina fakturor i tid. Man är mer och mer beroende av att få in pengar först genom att sälja de varor man köpt innan man kan betala för sig.

Så vi ser en allt större eftersläpning med betalningarna, säger Jakob Snoder, VD på Capitum med över 15 års erfarenhet i inkassobranschen.

En del företag måste tyvärr låta sina fakturor gå så långt som till Kronofogden innan man betalar.

Andra företag börjar delbetala för att på så sätt skapa utrymme åt sig själva.

Det man som företag kan göra i tider som dessa är att vara vaksam på sina både nya och gamla kunder. Man kan be sin inkassoleverantör ta en kreditupplysning för att kolla status innan man säljer för större summor. Ser kreditupplysningen dålig ut så kan man alltid delleverera, det vill säga leverera lite grann och se till att man får betalt innan man leverera mer.

Annars kan man också be om förskottsbetalning.

Det är också viktigt att genast stoppa leverans av fler varor eller tjänster om någon börjar släpa med betalningarna. Så kommunikation mellan sälj och ekonomiavdelningen är extra viktigt i dessa tider.

Börjar företag att få svårt att betala varandra kan det gå fort utför för många, varnar Jakob Snoder.

Så håll kolla på dina obetalda fakturor, håll tät dialog med dina kunder och se till att ha en liten buffert ifall det är någon som inte kan betala det du sålt.

Det kommer säkert bli bättre redan nästa år hoppas Jakob Snoder.